Rreth Austri

Austria ose zyrtarisht Republika e Austrisë, është një republikë federale dhe një vend pa dalje në det me mbi 8.7 milion njerëz në Evropën Qendrore. Ajo kufizohet nga Republika Çeke dhe Gjermania në veri, Hungaria dhe Sllovakia në lindje, Sllovenia dhe Italia në jug, Zvicra dhe Lihtenshtajni në perëndim. Territori i Austrisë mbulon 83,879 km2. Terreni është shumë malor, i shtrirë brenda Alpeve, vetëm 32% e vendit është nën 500 m dhe pika e saj më e lartë është 3.788 m. Shumica e popullsisë flet dialektet lokale bavareze të gjermanishtes si gjuhë amtare dhe gjermanishtja në formën standarde është gjuha zyrtare e vendit. Gjuhët tjera zyrtare janë hungareze, kroate të Burgenlandit dhe sllovenisht. E kaluara e Austrisë, si një fuqi evropiane dhe mjedisi i saj kulturor, krijoi një kontribut të gjerë në forma të ndryshme të artit, sidomos në mesin e tyre dhe muzika. Austria ishte vendlindja e shumë kompozitorëve të famshëm si Joseph Haydn, Michael Haydn, Franz Liszt, Franz Schubert, Anton Bruckner, Johann Strauss etj.